Pakiet "BHP w gastronomii" jest ofertą skierowaną dla firm z sektora gastronomicznego.
Nasza biuro obsługuje zarówno duże jak i małe zakłady gastronomiczne.
Normy sanitarne obowiązujące w gastronomii należą do jednych z najbardziej rygorystycznych. Odpowiednie skorelowanie tych wymagań z wymogami zasad BHP daje wymierne korzyści.
Biuro Konsylion specjalizuje się w tym zakresie i kładzie nacisk na jak najlepsze dostosowanie zakładu do wymogów Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002r. W sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami. (Dz. U. Nr234, poz. 1979),
W zakładach gdzie wytwarzana jest żywność, która musi być przygotowywana według najwyższych standardów jakościowych, proces produkcji regulowany jest częściowo przez przepisy BHP.
Koordynacji BHP podlegają budynki, stanowiska pracy ale i ubranie robocze np. strój kucharza, a mówiąc ściślej pewne jego wyznaczniki.
Specjalny pakiet BHP dla firm gastronomicznych
BHP to nie tylko wymagania. Bezpieczeństwo i higiena pracy to system, który należy ciągle udoskonalać aby tworzy synergię z zakładem.
Podstawą naszego systemu jest pakiet szkoleniowy. Szeroki zakres programu dostosowywany jest do potrzeb danej firmy z uwzględnieniem jej specyfiki, wielkości, ilości zatrudnionych pracowników.
Pierwotna analiza zakładu pracy przedstawia obszary szczególnie narażone na wypadki i określa środki zaradcze jakie należy zastosować aby te zagrożenia wyeliminować.
Cykl szkoleń ma na celu ciągłe poszerzanie wiedzy na ten temat i wyrabia u pracowników nawyk stosowania się do tych zasad.
Wychodząc na przeciw zapotrzebowaniu i wymaganiom nasz pakiet obejmuje:
- Obsługę i szkolenia w zakresie BHP
- Obsługę i szkolenia w zakresie PPOŻ.
- Szkolenia z pierwszej pomocy
Zagadnienia programu obejmują między innymi:
- Obowiązkami sanitarnymi w zakładach gastronomicznych
- Czynnościami przed rozpoczęciem pracy jak i po jej zakończeniu
- Zasadami obsługi maszyn i urządzeń pod napięciem
- Zasadami bezpieczeństwa przy obsłudze urządzeń w kuchniach, bufetach i przygotowalniach
- Zasadami higieny osobistej pracowników
- Zasadami Bezpiecznego i higienicznego stanowiska pracy
- Wymogów stosowanie odzieży ochronnej
- Wyposażenia lokalu w potrzebne instrukcje i oznakowania
- Pomoc we wprowadzeniu oraz nadzorowaniu obowiązkowego systemu HACCP
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani przedstawieniem szczegółowego pakietu dla waszej szkoły prosimy o wypełnienie formularza kontaktowego.
Konsylion - Bezpiecznie dopasowana usługa